نکروز بینی
اگر حین جراحی بینی یا تزریق فیلر بافت های این ناحیه آسیب ببیند ، بینی سیاه شده یا به عبارتی نکروز در آن اتفاق می افتد. این پیش آمد که به ندرت با آن مواجه می شویم می تواند ریشه در اختلالات سیستم ایمنی یا بیماری زمینه فرد داشته باشد. عمده ترین علت ایجاد نکروز جریان نداشتن خون و نرسیدن اکسیژن به بینی، عفونت یا تخریب بافت است. بهترین دکتر عمل بینی در تهران با آگاهی از عواملی که خطر آسیب دیدگی را بالا می برد ، می تواند از احتمال بروز این عارضه جلوگیری کند. در ادامه این مطالب ، نشانه ها ، راه های درمانی و پیشگیری از نکروز را بررسی خواهیم کرد تا بیماران با نگرانی کمتر فرایند جراحی بینی را پشت سر بگذارند.
نشانه های ایجاد نکروز بینی چیست ؟
معمولا در روزهای اول بعد از رینوپلاستی علائم نکروز نمایان می شود. شناخت و درمان سریع و به موقع آن می تواند از پیشرفت بیماری جلوگیری کند. نشانه های هشدار دهنده نکروز عبارتند از :
- تغییر رنگ پوست بینی : اولین علامت این عارضه ، تغییر کردن رنگ پوست از حالت عادی به رنگ تیره و کبود است. تغییر رنگ در ابتدا کم و کوچک بوده و به تدریج بزرگ و پررنگ می شود.
- درد شدید : با گذشت چند روز از عمل بینی ، میزان درد در این ناحیه کم نمی شود . بلکه در صورت جدی نگرفتن ، درد شدت بیشتری گرفته و با مصرف مسکن یا استراحت کردن کمتر نخواهد شد.
- تورم غیر عادی : ورم بینی اگر کمتر نشود و با کبودی همراه باشد ، بهتر است برای بررسی به پزشک مراجعه شود.
- ترمیم نشدن جای زخم : بهبود پیدا نکردن جای زخم می تواند نشانه ای از وجود نکروز بینی باشد.
- بوی نامطبوع : هنگامی که بافت به شدت تخریب شده باشد یا مردگی در این ناحیه اتفاق افتاده باشد ، ممکن است بوی نامطبوع و غیر عادی در بینی احساس شود.
- سر درد : حس درد و ناراحتی مداوم در پیشانی و پشت چشم ممکن علامتی از سیاه شدن بینی باشد.
علت بروز نکروز پس از جراحی
- اختلالات عروقی
- عفونت های موضعی داخل بینی
- مصرف دارو های رواکوتان یا آکوتان قبل از جراحی بینی
- مصرف دخانیات
- تکنیک های به کار رفته نادرست توسط جراح بینی و دستکاری و تخریب بیش از حد بافت بینی
- جراحی ترمیم بینی
- تزریق ژل و فیلر
کدام افراد در معرض نکروز بینی قرار دارند ؟
بیمارانی که بینی های گوشتی دارند ، پوست بینی آن ها نیز ضخیم است. برای برداشتن چربی بافت و کم کردن ضخامت باید از تکنیک های متفاوتی استفاده شود. اگر این فرایند با بی دقتی انجام شود موجب قطع خونرسانی به این ناحیه خواهد شد.
انواع نکروز
- نکروز پنیری : لخته شدن خون در بافت های استخوان بینی باعث مسدود شدن رگ های خونی می شود که به صورت دانه های سفید و زرد روی پوست خود را نشان می دهند.
- نکروز انعقادی : زمانی که بافت های بینی با کمبود اکسیژن مواجه شوند و جریان خون کاهش یابد نکروز انعقادی اتفاق می افتد
- نکروز فیبرینوئید : در این نوع نکروز ، با آسیب دیدگی عروق خونی ، جریان خون مختل می شود.
- نکروز گانگرنی : زمانی که نکروز آبکی و انعقادی با هم پیش می آید باعث آسیب دیدگی بافت و در نهایت نکروز بینی از نوع گانگرنی اتفاق می افتد.
- نکروز آبکی : عفونت و التهابات حاد به سلول های بینی آسیب می رسانند و موجب مرگ سلول ها می شوند.
- نکروز چربی : بر اثر فعالیت بسیار زیاد آنزیم های لیپاز ، بافت چربی جایگزین سلول های اصلی می شوند.
زخم نکروز دائمی است ؟
در پاسخ به این سوال باید بگوییم : زخم های نکروز دائمی نیستند و جای نگرانی ندارند. ولی روش درمانی که پزشک برای بیمار در نظر می گیرد ، به شدت بیماری بستگی خواهد داشت. در صورتی که پیشرفت نکروز در مراحل اولیه باشد ، با مصرف کرم های ترمیم کننده ای که پزشک تجویز کرده است ترمیم می شود. در شرایطی که نکروز بینی در موقعیت پیشرفته باشد ، نیاز به جراحی خواهد بود.
آیا نکروز بینی خطرناک است ؟
سیاه شدن پوست بینی در صورتی که لکه ای یا سطحی باشد ، جراح بینی با بهترین روش نکروز را درمان می کند. اما در صورتی که علائم گفته شده جدی گرفته نشوند ، نکروز پیشروی کرده و به استخوان می رسد که سبب بروز اتفاقات جبران ناپذیری خواهد شد.
تزریق فیلر به بینی موجب نکروز بافت بینی می شود ؟
برای پر کردن فرورفتگی یا برجستگی بینی از ژل استفاده می شود. تزریق ژل های غیر استاندارد یا درست نبودن محل تزریق احتمال بروز نکروز را بالا می برد. البته در بعضی موارد ممکن است نکروز بافت بینی خود به خود بازسازی شود. در نهایت باید تا مشخص شدن محدوده نکروز بینی صبر کرد تا اگر رگی تحت فشار قرار گرفته ، با انجام جراحی ترمیمی فشار از روی رگ برداشته شود.